Pulykanyak leves

pulyka-nyak-leves1pulyka-nyak-leves2

A jó húsleves titka, hogy lassú tűzön, sokáig készül. Előnyös tulajdonsága, hogy nem kell órákig ácsorogni mellette, ezért akár egy kis házimunka mellett elrotyoghat magában. Csak időnként kell ránézned, megkóstolnod.

Hozzávalók:
70 dkg húsos pulykanyak,
2 szál sárgarépa,
1 szál zöldség,
1 db burgonya,
1 közepes vöröshagyma,
1 kávéskanál őrölt szerecsendió,
1 kávéskanál gyömbér,
1/2 kávéskanál őrölt bors, ( frissen)
1 szál lestyán, (ha szárított van annak megfelelően)
1 csokor petrezselyem,
1 evőkanál ételízesítő,
só ízlés szerint.

Elkészítés:
Minden hozzávalót alaposan megmosod, megtisztítod. Jól megmosod a pulykanyakat, majd 2 liter hideg vízzel felteszed melegedni, 1 teáskanál sóval nagy lángra. Ha elkezd forrni, a habot leszeded. Befűszerezed, bezöldségezed és kis lángon főzöd tovább, épp csak gyöngyözzön, hogy szép tiszta levesed legyen. Kb. 2 – 2,5- óra múlva, amikor a hús is puhára főtt, 1 pohár hideg vizet öntesz, 5 percig hagyd állni, hogy a zavarosság megszűnjön, letisztuljon. Ha zsíros lett a leves, akkor a húsleves felszínéről eltávolítod a zsiradékot. Negyed részét leszűröd, és visszateszed a forrni. Tetszés szerinti leves betétet használsz. ( 1 marok tészta 1 személyre számolva.)
A húslevesből a pulykanyakat kiszeded, zöldségekkel körülrakod, és tálalod. A többi leves lét is leszűröd. A húslevest 1-2 napnál tovább nem tanácsos tárolni, ha többet főztél, le lehet fagyasztani, de csak az alap levet. A tészta elázik fagyasztás során!

 

 

XX