Háj zsír kiolvasztása

Disznó vágáskor a hájat ki olvasztom, és le fagyasztom. Így mindig van elég hájzsír a süteményekhez. Ha városban élsz a hentesnél lehet kapni.  🙂
A sertés hájat 4×4 cm-re, vágod. Egy nagyobb lábasba 1 marék hájat felteszel melegedni,

amikor már vizes zsírt enged apránként beleteszed a többi hájat és közben kavargatod hogy ne égjen oda az aljára. (Takarék lángon.)

Nem kell megvárnod hogy teljesen ki süljön, mikor már elég zsírt engedett, el kezded apránként merőkanállal leszedegetni a zsírt.

Kavargatod meregeted amíg ki nem sül a háj.

A végén már szép piros lesz.

Egy tészta szűrőbe kiszeded a kiolvadt hájat.

A hájzsírt megvárod még megdermed majd zacskókba kanalazod. Én 50 dkg- ot szoktam egy zacskóba tenni.


Krémes lapokra, rétesekhez, sósakhoz lehet kenegetni sütni.
A háj tepertője törmelékes lesz, ezért tepertős pogácsához használhatod, ledarálva.

 

 

 

X